Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Raspberry Pi - ΜΙΑ ΦΤΗΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το Raspberry Pi είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008, ένας πλήρης υπολογιστής με μέγεθος πιστωτικής κάρτας, που βασίζεται στο Linux και λανσάρισε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 το αγγλικό κοινωφελές ίδρυμα Raspberry Pi Foundation. Στόχος του ιδρύματος ήταν να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει η πληροφορική και να τα ενθαρρύνει να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό. Κάτι που αποδεικνύεται πως κατάφερε και με το παραπάνω, καθώς μέχρι σήμερα έχει διαθέσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές για το προϊόν, από ειδικούς και μη. Με αποκορύφωμα τη βράβευσή του ως «σημαντικότερης καινοτομίας της χρονιάς» από το βρετανικό περιοδικό Τ3, το οποίο ειδικεύεται στα γκάτζετ.













Παρά τον ελάχιστον όγκο του, το Raspberry Pi στη μεγαλύτερή του έκδοση διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 1200MHz, διπύρηνη κάρτα γραφικών, 1GB RAM, τέσσερις θύρες USB, έξοδο HDMI, τροφοδοτείται μέσω Micro USB, και 40 pins γενικής χρήσης για σύνδεση με άλλα ηλεκτρονικά και περιφερειακά.
Σκέτο το Raspberry Pi 3 για να λειτουργήσει χρειάζεται κουτί (;), φορτιστή, κάρτα sd, πληκτρολόγιο και οθόνη.
Το Raspberry Pi ξεκίνησε το 2006, όταν στο πανεπιστήμιο του Cambridge, μια ομάδα εργαζομένων στο τμήμα Computer Laboratory ανησυχούσε για το μειωμένο ενδιαφέρον των φοιτητών στην πληροφορική, καθώς και τις περιορισμένες γνώσεις τους. Η ομάδα αυτή, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang, και Alan Mycroft, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν ένας εξαιρετικά μικρός και προσιτός υπολογιστής. Με ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα, θα ήταν δυνατόν να διδάσκεται πρακτικά η πληροφορική στα σχολεία, και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές.
Ενώ η ομάδα σχεδίασε αρκετά αρχικά πρωτότυπα του Raspberry Pi, πρέπει να αναλογιστούμε πως το 2006 υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί, λόγω του υψηλού κόστους και χαμηλής ισχύος των επεξεργαστών για mobile συσκευές. Σταδιακά, όμως, με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007 και την μετέπειτα επέλαση των smartphones, το κόστος της τεχνολογίας άρχισε να μειώνεται αρκετά για να γίνει βιώσιμη η υλοποίηση του Raspberry Pi.
Το 2008, με τη συνεργασία των Pete Lomas και David Braben δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Raspberry Pi Foundation. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο Raspberry Pi, με τα Model A, Model A+ και Model Β.
Τα μοντέλα αυτά διέθεταν επεξεργαστή ΑRMv6k στα 700 MHz, 256MB RAM, κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV, και κατανάλωση από 1 έως 3.5 watt, ενώ η αποθήκευση των δεδομένων γινόταν σε κάρτες SD, SDHC και MicroSD.
Μόνο to Raspberry Pi Model B, μέσα σε δύο χρόνια από όταν βγήκε στη μαζική παραγωγή, πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια κομμάτια. 












Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Model B rev 2 και Model B+ με 512MB RAM. Τον Οκτώβριο του 2014, οι συνολικές πωλήσεις προσέγγιζαν τα 4 εκατομμύρια.
Tο Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Generation 2 Model B, ανέβασε τη RAM στο 1GB και εξαπλασίασε την ταχύτητα του επεξεργαστή, με τον τετραπύρηνο Cortex-A7 (ARMv7), ενώ έχει διπύρηνη κάρτα γραφικών Broadcom VideoCoreIV.
Το Νοέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Zero, μία έκδοση με το μισό μέγεθος από το Raspberry Pi, 512MB RAM, και επεξεργαστή ARM1176JZF-S στα 1000MHz.
Το Raspberry Pi Generation 3 Model B κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2016. Έρχεται εξοπλισμένο με ακόμα ταχύτερο επεξεργαστή ARM Cortex-A53 στα 1200MHz, 1GB RAM και κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV χρονισμένη στα 250MHz, συχνότητα υψηλότερη από κάθε προηγούμενη γενιά.
Ενώ είναι εντυπωσιακό πώς αυτή η υπολογιστική ισχύς συγκεντρώνεται σε τόσο λίγο χώρο και με τόσο χαμηλό κόστος - σημαντικά χαμηλότερο από ενός smartphone - το ερώτημα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε με το Raspberry Pi.
Όπως αποδεικνύεται, με μεράκι και φαντασία οι εφαρμογές του Raspberry Pi είναι πρακτικά απεριόριστες.
Κατ' αρχάς, συνδέοντάς το σε μια οθόνη και προσθέτοντας πληκτρολόγιο και ποντίκι, έχουμε έναν πλήρη υπολογιστή, ο οποίος υποστηρίζει συγκεκριμένες διανομές Linux.
Αυτή τη στιγμή, οι διανομές που υποστηρίζονται στην τελευταία έκδοση του Raspberry Pi είναι οι εξής:
Raspbian
OpenELEC
OSMC
Ubuntu Mate
Snappy Ubuntu Core
Windows 10 IoT
PiNet
RISC OS
Weather Station
Μία από τις πιο πρακτικές εφαρμογές του Raspberry Pi είναι ως ένα Media Center PC για να παίζουμε ταινίες στην τηλεόρασή μας, χάρη στο OSMC που είναι βασισμένο στο Kodi (πρώην XBMC).

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
https://www.pcsteps.gr/52828-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-raspberry-pi/
https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-b/
https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi
http://www.kathimerini.gr/70598/article/texnologia/computers/raspberry-pi-8ayma-se-mege8os-palamhs













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου