Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Τα καλύτερα βιβλία Ιστορίας

 

Από δημοσίευση του Αντώνη Λιάκου στο fb

Δυο βιβλία κέρδισαν το διεθνές βραβείο Hayden White για το καλύτερο έργο στη Θεωρία και την Ιστορία της Ιστοριογραφίας για το 2022, που απονέμει από κοινού η ICHTH & INTH.

Το ένα είναι το βιβλίο του Zoltán Simon, ‘History in Times of Unprecedented Change: A Theory for the 21st Century’ (Bloomsbury, 2019). Ο,τι πιο πρωτότυπο από τα 24 βιβλία που υποβλήθηκαν, αφορά τις σχέσεις της ιστορίας με το μέλλον. Πώς δηλαδή αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο, όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να γίνουν αντιληπτές από την ιστορική σκέψη, με ποια εργαλεία και έννοιες μπορούμε να καταλάβουμε τις σχέσεις με το επικείμενο και το σχεδιαζόμενο μέλλον, τί είδους σχέσεις είναι αυτές, ποιες αλλαγές μας επιβάλουν στην αντίληψη του κόσμου στην πορεία του. Ενα βιβλίο στη διασταύρωση της θεωρίας της ιστορίας, της επιστημολογίας, και της φιλοσοφίας. Θα ακούσουμε ξανά για το συγγραφέα, έναν δυναμικό νέο ιστορικό, ουγγρικής καταγωγής που διδάσκει στη Γερμανία.

Το άλλο βιβλίο είναι του Hans Ruin με τίτλο ‘Being with the Dead: Burial, Ancestral Politics and the Roots of Historical Consciousness’ (Stanford University Press, 2018). Ο συγγραφέας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Το βιβλίο αφορά τις πρωταρχικές μορφές ιστορικής σκέψης και τις διανοητικές δομές οι οποίες εκβλάστησαν από αυτές. Είναι ένα βιβλίο στην τομή της θεωρίας της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας, με ένα μεγάλο μέρος να αφορά την αρχαία Ελλάδα. Ο Ruin υποστηρίζει ότι ο νεκρός δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε μια απλή απουσία ή ανυπαρξία αλλά κατέχει ένα αμφίσημο οντολογικό status, αυτό του «έχει υπάρξει». Από αυτή τη θέση αναπτύσσει μια θεωρία της ιστορίας ως παρουσία της απουσίας. 
Η απονομή του βραβείου θα γίνει στο επικείμενο 23o Παγκόσμιο Συνέδριο Ιστορίας στο Πόζναν. https://ichs2020poznan.pl/en/full-program-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου